We zoomen wat af in deze crisistijd. En, wat vind je ervan om tig koppen op je scherm te zien? Mis je nuances en gezichtsuitdrukkingen? Ben je eerder moe of afgeleid? En wie notuleert er?

Online-vergaderen is vermoeiend

 

 

 

 

Het is lastig om je te concentreren met zoveel gezichten op één scherm. En ja: dat geldt ook met drie of vijf deelnemers.  Je bent er niet op gebouwd om te vergaderen via een beeldscherm;  je wordt sneller moe en je brein mist de non-verbale informatie die de boodschap compleet maakt. Dat komt omdat je hersens tijdens het online-vergaderen met twee of meer dingen tegelijk bezig moeten zijn.

Multi-tasken; we zijn er écht niet voor gemaakt

Je brein zoekt onbewust naar aanvullende visuele informatie, maar die kan het met Zoom-en, Teams, Hangouts of Skype niet vinden. Zo leveren online besprekingen niet het gewenste resultaat op. Dat kan écht veel beter. In Adformatie lees je dat je brein niet in staat is om te multi-tasken, ook niet tijdens online vergaderingen.

Maar toch

Als je straks weer naar kantoor kunt, wil je de vrijheid en de andere voordelen van online-vergaderen, zoals minder reizen- niet meer missen. Daarom zal het zeker aan populariteit winnen. Belangrijk is het multi-tasken tijdens online-vergaderen van je brein te voorkomen en je op het belangrijkste te concentreren; de inhoud. Dat kun je leren.

Niet kijken én praten,  maar kijken en wérken 

Vaak staat het smoelenboek van alle deelnemers op je laptop of PC centraal. Kijken naar al die bewegende collega’s op je scherm leidt af en voegt niets toe omdat je non-verbale communicatie nodig hebt om de boodschap, sfeer en bedoeling te begrijpen. Dat gaat niet op een laptopscherm waar je alleen hoofden op ziet.

Zo werkt het wel: Stel het proces, het verloop en de inhoud van de bespreking centraal. En zorg je dat je niet afgeleid wordt door andere dingen. Dat werkt trouwens ook goed voor live vergaderingen. 

Oefen eerst in visueel vergaderen op kantoor, als iedereen er weer is. –Binnenkort hopelijk!-  Je hebt alleen een whiteboard nodig en een goede vergadertechniek. Die kun je ook gebruiken voor online vergaderingen. Een korte training als start is al voldoende.

Vergadertechniek?
Verzamel alle meningen, temper de primaire reacties en betrek ook de niet-praters en volgers bij het gesprek. Dan krijg je een goede dialoog met alle meningen. Ook dat kun je leren.

Online post-its  plakken?

Of je nu op kantoor vergadert met een whiteboard of op afstand met een digiboard, laptops en PC’s; al je collega’s kunnen met de juiste kennis en techniek hun mening en ideeën zichtbaar maken met een (digitale) post-it. Zo krijgen jij en je medewerkers directe feedback op de input van iedereen; dat is actief vergaderen. Online zien mensen direct op hun laptop of PC wat hun bijdrage is. Dit verhoogt de betrokkenheid en de kwaliteit van een vergadering aanzienlijk.  Of je nu op kantoor of online vergadert.

Iconen wijzen de weg

 

 

 

 

Iconen met agenda items brengen agendapunten, het proces van besluitvorming, to do’s en ideeën in beeld. Bij live vergaderingen op een whiteboard of bij online vergaderingen op je digiboard, PC en laptop.  Dit zijn meteen je notulen die je met een simpele foto (whiteboard) of muisklik (digiboard) met iedereen deelt. 

Heb je vragen? Bel 0653376912 of mail naar: info@vergaderkracht.nl

www.vergaderkracht.nl

Wil je méér informatie? Nu reageren
Holler Box