Wordt je ook zo moe van online vergaderen? Al die bewegende hoofden leiden af van de boodschap en bovendien mis je de non-verbale communicatie ter verduidelijking. Daarom zijn online vergaderingen vermoeiend en verlopen ze rommelig en niet productief. Dat kan beter.

Online vergaderen is niet meer weg te denken in deze tijd. Ze besparen reiskosten, reistijd en CO2 uitstoot maar zijn verre van productief.  Als jij het gesprek leidt, geeft je dat onnodige stress.  Je wilt immers wél zinvol vergaderen. Maar hoe verander je dat?

Zo kun je wél succesvol online vergaderen: 

Gebruik een interactieve online-vergadertechniek

Ja, er bestaat naast Scrum en andere agile technieken écht een online vergadertechniek die écht interactief is en iedereen kan leren. Begin met visualiseren door het in beeld brengen van agendapunten en ideeën. Zien en horen houdt mensen erbij en alert. Gebruik een digiboard met de juiste tools en ga online met de thuiswerkers. Start met een korte training, zodat iedereen weet hoe ze de tools het beste in kunnen zetten.

Beweeg aan de zijlijn

Zet de deelnemers letterlijk aan de zijlijn van het scherm. Dan raken ze niet afgeleid door het bewegende smoelenboek. Bijkletsen kan tijdens een korte koffiepauze. Zo raakt iedereen minder moe en afgeleid door alle verschillende beelden die continu door elkaar heen bewegen.

Stel de inhoud centraal

Stel als gespreksleider het proces, het verloop en de inhoud van de bespreking centraal.

Laat iedereen praten, ook de zwijgers en volgers. Verzamel interactief alle meningen en temper de primaire reacties. Dan krijg je een goede dialoog met alle meningen.

Visualiseer

Kies welk vergader-format je wilt volgen: klassiek, kanban of brainstorm. Dat zet je met speciale iconen uit op het digiboard. Iconen brengen agendapunten, to do’s en ideeën in beeld. Het zorgt voor een snelle herkenning en het verhoogt de betrokkenheid en productiviteit. Ze zijn onmisbaar voor actieve deelname, focus op de inhoud, betrokkenheid en uitvoering.

Houd mensen actief

Laat iedereen zijn mening op een online post-it typen en zelf toevoegen op het digiboard. Dat zorgt voor een interactieve vergadering en houdt mensen betrokken. Als je je eigen idee ziet staan, voer je ze eerder uit en ben je meer betrokken; dát is productief vergaderen.

Nooit meer notuleren

De iconen met online post-its zijn meteen je notulen. Nooit meer notuleren; weet je hoeveel tijd je dat bespaart? En je deelt de output in één muisklik met alle belanghebbenden.

Zo kun je zonder stress productief online vergaderen en voorkom je dat vergaderingen rommelig verlopen en collega’s afdwalen.

En weet je wat het mooie is van deze techniek? Hij werkt niet alleen online, maar ook tijdens live vergaderingen. Dezelfde techniek bij live-vergaderingen en online bespaart je veel tijd en geld – reken zelf maar uit  en levert veel meer op.

Wil je ook productief online-vergaderen?

Wil je ook leren productief online-vergaderen? Bel 0653376912 of mail naar: info@vergaderkracht.nl 

www.vergaderkracht.nl

Wil je méér informatie? Nu reageren
Holler Box