Reageer sneller op nieuwe ontwikkelingen

 

Ideeën management

Hoe kun je slimmer en sneller reageren op nieuwe ontwikkelingen en kun je de problemen van de snelle veranderingen vóór blijven ? Door dagelijks structureel te innoveren. Dit doe je door inzet van ideeën- management; het op de juiste manier verzamelen van de beste ideeën van medewerkers. Iets wat vooral in drukke tijden lastig is en daardoor meestal in de verdrukking komt. Dit is echter korte termijn denken en staat gelijk aan een kar met vierkante wielen vooruit willen bewegen. Géén tijd om er ronde wielen aan te zetten!

Voor de continuïteit van je organisatie is het echter steeds belangrijker om flexibel en wendbaar te zijn. Je moet snel kunnen reageren op alle veranderingen die van invloed zijn op de groei en resultaten van je bedrijf of organisatie. Dat maakt innoveren een strategische keuze die uiteindelijk de continuïteit van je bedrijf waarborgt. En denk bij innoveren niet alleen aan nieuwe producten of diensten maar ook aan het innoveren van je eigen organisatie.

Start bijvoorbeeld met ideeën-management. Daarbij gaat het om innovatie voor effectiever en efficiënter produceren, processen nóg beter laten lopen, kosten besparen en bij iedere beslissing uitgaan van de klantvraag. Dát is vierkante wielen vervangen door ronde.

 

Doe de ideeënbus de deur uit!

Innoveren doe je er niet zomaar even bij; het moet bovenaan je prioriteitenlijst komen te staan. Kijk wat bedrijven die dat snappen, de afgelopen jaren in de Brainport regio hebben bereikt. Hun innovatiekracht is het vliegwiel van de economie geworden, zéker in Zuid-Oost Nederland.
Gelukkig kun je leren te innoveren. Het begint gewoon met goed ideeën management en het verzamelen van ideeën bij de bron: eigen medewerkers die dagelijks alle ins en outs tegenkomen en met alle veranderingen moeten omgaan. Zij hebben de meeste en beste ideeën, gebaseerd op kennis en ervaring. Zij zijn een dagelijkse innovatie- en inspiratiebron, met praktijkervaring! Om dit los te krijgen en goed aan te pakken is beleid, leiderschap en doorzettingsvermogen nodig. En een gestructureerde aanpak. Innovatie-denken nestelt zich hierdoor goed binnen de bedrijfscultuur.
Zorg daarbij wél voor een professionele aanpak. Presenteer innovatie als een strategische keuze aan medewerkers en stakeholders. Formeer een projectteam voor innovatie, schrijf een ideeën-proces op maat, met de manier waarop je snelle feedback krijgt. Bepaal de wijze van overleg, beloningen etc. anders beklijft het innovatie-denken niet.
Een ideeënbus alleen is niet voldoende. Maak serieus werk en train teams in ideeën overleg; dit vormt de basis voor innovatie en continuïteit van je bedrijf. Dat kan kort en krachtig en de resultaten zie je onmiddellijk terug!

captcha

Holler Box